П’ятниця, 19 Квітня, 2024

Що відбувається в Запорізькому аеропорту?

У другій половині січня тема Запорізького аеропорту вийшла на перші шпальти місцевих газет. Повітряні ворота міста завжди були привабливі для місцевої влади можливістю залучити інвестиції, в тому числі іноземні, а місцевим жителям втішна думка про можливість скористатися такими благами цивілізації, як повітряний транспорт, не виїжджаючи в Дніпро чи Київ. 2020 почався з новини, яка потенційно може поставити на таких можливостях жирний хрест. Далі розповість zaporizhzhia-future.

Перебуваючи на форумі в Давосі, Міністр інфраструктури Владислав Криклій озвучив плани уряду щодо передачі в концесію (тобто фактично під зовнішнє управління) аеропорти чотирьох міст, серед яких був перерахований і запорізький.

Міська влада і місцева громадськість, безумовно, від такого рішення в захват не прийшли, оскільки самі планували використовувати його як джерело залучення фінансів (якщо вірити документу, опублікованому в травні 2019 року, коли міський голова Володимир Буряк своїм підписом засвідчив бажання чиновників включити аеропорт в інвестиційний проект). І, мабуть, це небажання було якимось чином трансльовано «наверх», оскільки вже 17 січня в аеропорту пройшов масштабний обшук.

«Маски шоу» в аеропорту

З самого початку версії, чому працівники силових структур тим п’ятничним ранком з’явилися в аеропорту і приступили до повномасштабного обшуку із забороною переміщатися по території і користуватися засобами зв’язку, різнилися. Висувалися версії про те, що це пов’язано з присвоєнням бюджетних коштів при будівництві нового терміналу, або ж злітно-посадкової смуги. Мiський голова емоційно відреагував на те, що відбувається, і побачив в обшуках спробу пресингу місцевої влади з боку влади центральної для більшої лояльності в питаннях концесії. Також він висловив здивування з приводу того, навіщо повністю припиняти роботу аеропорту, якщо можна обмежитися простою виїмкою документів. За результатами обшуків звинувачення в розтраті державних грошей в 2015 році було висунуто Віктору Біскупському – колишньому директору міжнародного аеропорту.

Менш популярними у городян наслідками обшуку можна назвати зупинку будівництва нового терміналу ЗАП, урочисте відкриття якого анонсували на березень 2020 року, і пов’язане з цим скасування рейсів, безліч квитків на які вже були розкуплені.

Керівництво аеропорту перед СБУ в боргу не залишилося і звернулося в САП і НАБУ зі скаргами на дії співробітників силових структур, обґрунтувавши їх тим, що в процесі виїмки документів хапали все без розбору, і незаконно забрали ряд важливих паперів, що стосуються нового терміналу, ніяк не пов’язаних з розкраданнями 2015 року.

Обмін месседжами на вищому рівні

Міністр Криклій між тим в своїх заявах підкреслює, що всі його побажання носять рекомендаційний для місцевої влади характер, і що зобов’язувати віддавати аеропорт в концесію ніхто не буде. Запорізькі депутати, мабуть, не надто довіряючи цим висловлюванням, 29 січня склали звернення до Президента і Прем’єр-міністра з проханням залишити аеропорт в спокої. Як вийде насправді, покаже час, а поки у міської влади мають бути, можливо, суди.

Станом на початок лютого будівництво терміналу відновилося, а чи встигнуть завершити його через вимушені «канікули» – побачимо вже за місяць.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.