Вівторок, 19 Березня, 2024

Відновлено унікальний історичний об’єкт – обсерваторію с. Веселянка під Запоріжжям

Силами жителів села Веселянка і небайдужих волонтерів, розпочато реконструкцію унікальної будівлі обсерваторії, заснованої в кінці 19 століття меценатом, філантропом, науковим діячем і політиком тієї епохи Іваном Канкріним. Далі розповість zaporizhzhia-future.

Понад 100 років обсерваторія служила спостережним пунктом і дослідною лабораторією в області астрономії, нею регулярно користувались школярі та знавці зоряного неба, проте з 80-х років минулого століття занепала і до нинішнього моменту почала досить активно руйнуватися. Нині її використовують лише як склад вугілля.

Силами активістів були проведені ремонтні роботи: укріплено дах старовинної будівлі, оновлена ​​цегляна кладка, частково очищені внутрішні приміщення. Своєї черги чекає заміна металевих частин зовнішньої обшивки, внутрішнє оздоблення, установка обладнання.

Активістка Олена Попова, яка перейнялася долею історичної будівлі і організувала роботи, вважає, що з обсерваторії при належному старанні може вийти відмінний туристичний об’єкт. З цією метою після закінчення робіт планується встановити тут сучасний телескоп.

Latest Posts

.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.