Вівторок, 30 Квітня, 2024

Як змінилося Запоріжжя за 10 років

Кожне місто прагне ставати красивішим та зручнішим для проживання. І, незважаючи на те, що зараз Запоріжжя серед інших населених пунктів України особливо похвалитися нічим не може (принаймні, якщо вірити рейтингу обласних центрів), певні зрушення у напрямку покращення життя все-таки робляться. То що ж змінилося на краще і як жилося запоріжцям упродовж минулого десятиліття? Більше на сайті zaporizhzhia-future.com.ua.

Епохальне будівництво століття

По-перше, не можна залишити без уваги таку грандіозну подію, як будівництво запорізьких мостів через Дніпро. На завершення цієї епохальної події місто очікує з самого 2004 року. Тоді рішення про майбутнє будівництво було прийнято і почало активно втілюватись у життя. Незважаючи на очевидну актуальність для Запоріжжя, яке, як відомо, розташоване на двох берегах Дніпра, наявності ще однієї пари мостів, будівництво століття багато разів зупинялося через відсутність коштів на його продовження. Також відомо, що проект зріс у ціні в кілька разів. Однак у 2020 році в експлуатацію було введено перший міст (він короткий і з’єднує собою Хортицький район із островом Хортиця). Після цього дорожня обстановка дещо покращилася, але для радикального покращення необхідно якнайшвидше закінчити хоча б одну чергу вантового мосту через нове русло Дніпра. За інформацією із відкритих джерел, здачу вантового мосту планують до Нового року-2022.

Реконструкції та відновлення

Оскільки одразу кілька об’єктів у нашому місті отримали фінансування в рамках президентської “Великої забудови”, то Запоріжжя може похвалитися оновленим курганом національної єдності на Хортиці (з підсвічуванням, флагштоком, металевою інсталяцією, а також оновленою територією навколо Музею запорізького козацтва – адже протягом багатьох років до цього його експозиції та унікальні предмети старовини страждали від дощів і снігу через дах), ремонтом автомобільних трас як у самому місті, так і в Запорізькому районі. Погодьтеся, що це дуже непоганий внесок у розвиток та процвітання населеного пункту?

Міські парки

Чимало часу та зусиль міська влада також направила на рекреаційні місця у Запоріжжі. Так, наприклад, запорожці змогли прогулятися повністю відреставрованими Алеєю Роз (вона знаходиться у Вознесенівському районі і з’єднує собою проспект Соборний з вулицею Перемоги), проспектом Маяковського (проходить паралельно Алеї Роз, але ближче до будівлі Шостої міської лікарні, і простягається до самого каскаду фонтанів “Райдуга”), площі Запорізькій (колишній площі імені Володимира Леніна), а також деяким іншим локаціям. Відповідно до модних сучасних трендів, оновлено також дорожнє покриття та обладнання численних міських парків та скверів. Приміром, майже кожен район Запоріжжя отримав хоч якусь “новинку”. Хортицькому району випала можливість оновити відразу два свої найбільші парки – так званий “Парк Поколінь” та той, що розташований на вулиці Лахтинській. Не залишився осторонь і Заводський район зі своїм прогулянковим парком. Активно розвивається також парк у Вознесенівському районі міста, неподалік “Райдуги”. У ньому було встановлено нове дитяче ігрове обладнання та фонтани. Не забуто і парк Перемоги в Олександрівському районі – він отримав безкоштовний тренажерний майданчик.

Усі на транспорт!

Грандіозне оновлення чекало на повітряні ворота Запоріжжя. Саме протягом минулих десяти років було заплановано і втілено ще одне “будівництво століття” в нашому місті, щоправда, масштабом трохи менше попереднього. Йдеться про будівництво нового терміналу запорізького аеропорту. Його ввели в експлуатацію навесні 2020 року. Щоправда, час було обрано дещо невдало (адже коронавірусні обмеження серйозно зменшили пасажиропотік у нашій країні і по всьому світу), але загалом робота нового терміналу дуже гідно виглядає навіть у порівнянні із зарубіжними “старшими братами”.

Продовжуючи тему транспортної доступності міста, не можна залишити без уваги і громадський транспорт. Адже послугами аеропорту, за статистикою, користується лише кілька відсотків населення, тоді як до допомоги автобусів, трамваїв, тролейбусів та маршруток вдаються сотні тисяч людей щодня. За минулі десять років кількість громадського транспорту у місті значно збільшилась. Більше того – основу цього збільшення склали новенькі автобуси та тролейбуси, куплені спеціально для нашого міста та такі, що працюють на міських маршрутах на благо городян. Список муніципального транспорту також поповнився десятком трамваїв власного запорізького складання! Саме завдяки усвідомленню важливості правильної та злагодженої роботи електротранспорту як недорогого та екологічного, була прийнята та діяла міська програма “Запорізький трамвай”, в рамках якої це і стало можливим.

Електрифікація доріг Запоріжжя торкнулася Хортицького району – адже там уперше за всю історію району з’явився електробус.

Доля пам’ятників

Істотно оновлено також пам’ятники та пам’ятні знаки Запоріжжя. Безліч нових фігур з’явилося, наприклад, на острові Хортиця. Можна згадати як побудовані комплекси на кшталт Скіфського табору в Протолчі, так і нещодавно встановлені скульптурні зображення козаків. Також радує запоріжців скульптурний комплекс, який замінив собою пам’ятник Тривожній молодості біля греблі з боку площі Пушкіна. Він присвячений ліквідаторам Чорнобильської катастрофи та закликає всіх пам’ятати про неї.

Разом з тим далеко не всі запорізькі скульптурні нововведення можна назвати вдалими. Так, наприклад, широку популярність у місті набула вкрай невдала переробка колишнього фонтану “Піонерська дружба”. Було заявлено, що можновладці розуміють величезну значущість оригінальної скульптурної групи роботи відомого запорізького скульптора Михайла Худаса і тому реставрація полягатиме лише у виготовленні точних зліпків скульптур з подальшим встановленням на початкове місце. Проте, як відомо, щось пішло не так, і замість радісних та легких скульптурних зображень дітей нинішніх запоріжців зустрічають великовагові та зовсім ненатуральні скульптури підлітків – без міміки, без натяку на динаміку та без первісного стилю. На жаль, “Піонерську дружбу” для запоріжців втрачено. Вона збережеться лише на старих фото, де скульптура ще ціла та красива.

Таким чином, Запоріжжя змінюється і стає кращим. Не в останню чергу завдяки своїм чудовим мешканцям.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.