П’ятниця, 26 Квітня, 2024

Пішки дійдете. Чому скоро вам доведеться відмовитися від послуг таксі

Не секрет, що, коли щось дешевшає, то для споживача це дуже навіть добре. А вже якщо знижується ціна послуги, якою ми часто користуємося вимушено, від нестачі часу, то таке подешевшання – і зовсім в радість. Однак при певних обставинах існує ризик залишитися зовсім без звичних зручностей, оскільки надавати таку послугу може стати просто нікому, пише zaporizhzhia-future.

Мирний діалог

Кілька днів тому були анонсовані масові протести таксистів з різних міст України (Запоріжжя, Кривого Рогу, Полтави, Дніпра, Харкова). Причина банальна – низький рівень оплати їх праці. Всі найбільш розкручені агрегатори знизили ціну на проїзд в таксі (хтось у вигляді тимчасової акції, а хтось – на постійній основі). Однак свій відсоток комісійних (за так звані інформаційні послуги) для водіїв компанії менше не зробили. У сукупності із здорожченням розходників, вартістю робіт з технічного обслуговування автомобіля та його заправки, це сильно зменшило підсумкову виручку таксистів. Причому в результаті таких цінових маневрів сильніше за всіх страждають саме пасажири, адже невідомо, скільки часу доведеться чекати таксі (особливо під час складних погодних умов або в годину-пік), а також те, скільки часу щодня проводить за кермом водій, в чиїй машині ви сидите, і як це позначиться на безпеці вашого проїзду. Всі ті, хто був мотивований заробляти більше і мав для цього можливість – вже давно виїхали за кордон, отримуючи там зовсім іншу заробітну плату, а решта водіїв тут, в Україні, теж хочуть заробляти гідні гроші.

Крім того, не додав популярності таксі (а значить – і заробітку) закон про обов’язкові спецзасоби для перевезення дітей. Оскільки далеко не кожен водій таксі в стані оснастити свою машину автокріслом (а краще б – двома), то значна частина їх доходу у вигляді клієнтів з дітьми тепер проходить повз.

Все в сукупності призвело до критичного падіння доходів водіїв і стало першопричиною для масового виходу на вулиці.

І питання розмитнення

2

Прихильники громадської організації «АвтоЄвроСила» збираються підтримати водіїв і також вийти разом з ними. Вони заявляють, що хотіли б звернути увагу влади всіх рівнів на те, що обіцянки доступного автомобіля для кожної сім’ї в Україні так і залишилися обіцянками, оскільки проблема розмитнення пригнаних з Європи автомашин не вирішена до цього дня.

За заявами організаторів, в Запоріжжі акція планується виключно мирна – колона з декількох десятків автомобілів проїде по проспекту Соборному, а далі зверне до каскаду фонтанів Райдуга, де представники громадськості хотіли б поспілкуватися з довіреними особами своїх роботодавців – фірм-агрегаторів послуг таксі.

Дати проведення заходів в інших містах поки не узгоджені. З огляду на те, що проблеми таксистів в масштабах країни глобальні і стосуються всіх без винятку міст, можна очікувати, що до акції під назвою «Почуйте нас» будуть приєднуватися громади багатьох обласних і районних центрів. Будемо сподіватися, що працівникам таксі і їх роботодавцям вдасться дійти згоди між собою для того, щоб жителі міста могли і далі користуватись зручною для себе послугою.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.