Неділя, 28 Квітня, 2024

Заручники без права виходу та хто в цьому винний. Коли закінчиться своєрідний «домашній арешт» жителів Запоріжжя

Можете собі уявити ясний весняний ранок, коли ви прокидаєтеся в гарному настрої і з купою планів на наступний тиждень? У вас все добре і чудово, ви неспішно одягаєтеся і йдете в магазин, щоб поповнити свої продуктові запаси, але тут … Співробітник поліції зупиняє вас на виході з дому і переконливо просить не залишати будівлю. Ваші заперечення про те, що ні вам, ні вашим дітям нічого їсти, і тому просто необхідно дійти хоча б до магазину, пропускаються повз вуха. Без можливості вийти назовні виявляються всі ваші сусіди, пише zaporizhzhia-future.com.ua.

Без вини винуваті

2

Така трохи апокаліптічна картинка стала реальністю для жителів одного з гуртожитків у Запоріжжі, по вулиці Історичній (Заводський район). У однієї з мешканок четвертого поверху був діагностований коронавірус, і тому всі її сусіди стали мимовільними заручниками цієї ситуації, як контактні особи. Потенційні заражені. І все б нічого (в країні епідемія, ми пам’ятаємо, так), але ніхто чомусь не подумав подбати про тих людей, що проживають разом з нею, хоча б на суто побутовому рівні. Якраз тому, що в країні епідемія, і план дій в подібних випадках вже давно повинен був бути вироблений і лежати на столі у кожного відповідального чиновника. Тим більше, прикладів і «тренувальних полігонів» вистачає: кілька гуртожитків під Києвом, у мешканців яких також виявили коронавірус, гуртожиток в Олександрівському районі Запоріжжя по вулиці Поштовій. Список, ймовірно, можна продовжувати, і часто місцями масових спалахів значаться саме гуртожитки та інші місця кучного проживання людей (наприклад, в Запоріжжі також відомо про масове інфікування працівників і вихованців дитячого будинку-інтернату).

Питання без відповідей

У мешканців цього (та інших) гуртожитків накопичилося чимало питань до влади. Перша хвора в гуртожитку по вулиці Історичній працює в медичному закладі. Чи були дотримані всі норми, озвучені МОЗ, щодо попередження інфікування коронавірусом медпрацівників на робочому місці? У мережі сьогодні активно поширюється інформація (невідомого ступеня правдивості) про те, що санітарки різних медустанов самі шиють за наказом начальства «одноразовий» робочий одяг. Чи не було і в цьому випадку чогось подібного?

Як планується забезпечити людей, фактично відправлених під домашній арешт, їжею, питвом, необхідними ліками і предметами особистої гігієни? Чи є на рівні міста, області, або, можливо, району, затверджені плани дій на цей випадок? Відомо, що у мешканців вкрай мало готівки, тому розплатитися за привезені товари відразу на місці можливість буде не у всіх, адже скористатися банкоматом і зняти гроші теж не представляється можливим.

Також одне з найбільш злободенних питань по країні в цілому і в Запоріжжі зокрема – що буде зроблено для профілактики поширення коронавірусу в гуртожитках міста? Адже всі ці люди, замкнені сьогодні без продуктів в своїх квартирах, ще вчора активно ходили на роботу, за покупками, користувалися громадським транспортом.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.