Понеділок, 29 Квітня, 2024

Транспорт в Запоріжжі після карантину: так чи ні? Коли і для кого?

Серед численних коронавірусних обмежень, які давно набили оскому звичайним українцям, особливе місце займає транспортна проблема. Оскільки життя сучасної людини нерозривно пов’язане з можливістю переміщатися по робочих і особистих потребами, а власні автомобілі, як правило, є не в кожного члена сім’ї, громадський транспорт традиційно користується величезним попитом. У Запоріжжі маршрутки, автобуси, тролейбуси і трамваї щодня перевозять кілька сотень тисяч пасажирів. Тому різке припинення рутинного функціонування транспорту стало для майже мільйонного міста одним з найнеприємніших сюрпризів карантину, пише zaporizhzhia-future.com.ua.

Виходимо, виїжджаємо

Минулого тижня центральна влада анонсувала план щодо поступового виходу України на нормальний режим життя. Серед інших пунктів, значилася і робота по відновленню транспортного сполучення. На думку міністерських чиновників, першим має запрацювати громадський транспорт, який здійснює перевезення пасажирів по місту. Потім повинна настати черга міжміського транспортного сполучення в межах областей. І лише після, при відсутності значних сплесків захворюваності, завантаженості стаціонарів і смертності від коронавірусу, можна говорити про поступовий запуск міжобласного транспорту.

Однак днями профільний міністр Владислав Криклій анонсував набагато більш ранні і масштабні зміни в роботі громадського транспорту. Передбачається, що міжміське транспортне сполучення зможе поступово запрацювати відразу після травневих свят, приблизно з 4-5 травня. Безумовно, всі санітарні норми, встановлені в період карантину, будуть дотримані, за словами чиновників.

Норми нормами, а життя за розкладом?

2

Неясно тільки, що саме мають вони на увазі під словосполученням «всі санітарні норми», тому що одна річ – вимагати від кожного пасажира носити маски та дезінфікувати транспортні засоби на кінцевих зупинках, і зовсім інше – обмежувати кількість людей в транспорті і вимагати від них довідки на право проїзду, як повелося з моменту посилення жорсткості карантину в другій половині квітня.

Безумовно, жителі Запоріжжя, втомлені від тотальної неможливості дістатися по своїх справах інакше, як на таксі або в особистому автомобілі, очікують саме першого варіанту. Однак, на противагу, багато людей відразу ж задаються питанням: а як запобігти масовому і вибуховому поширенню коронавірусу в переповнених маршрутках? Адже яскравим прикладом того, як «успішно» місцева влада бореться з інфекцією, і що можна на власні очі спостерігати, є  приклад одного-єдиного гуртожитку на вулиці Поштовій, де спалах зуміли виявити і локалізувати тільки тоді, коли перша хвора встигла заразити кількох своїх сусідів, а ті, в свою чергу, встигли попрацювати в місцевих супермаркетах і поїздити в міському транспорті.

Як би там не було, а питань поки що більше, ніж відповідей. І більшість з них – організаційні. Відповісти жителям міста на них повинна саме міська влада. Інакше всі ініціативи «зверху» не поліпшать життя запорожців, а лише спровокують новий масштабний виток гучної «коронакризи».

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.