Середа, 24 Квітня, 2024

Жорсткіше, ніж усюди. Жителям Запоріжжя озвучили численні заборони на травневі свята

Згідно з даними, озвученими Міністерством охорони здоров’я України вранці 30 квітня, кількість лабораторно підтверджених випадків коронавирусної інфекції в Запорізькій області становить 243 людини. Втім, якщо враховувати, що часто одному пацієнту послідовно проводять кілька тестів, то реальна кількість хворих трохи менше. Однак це не повинно надмірно розслабляти жителів міста і області. На думку чиновників всіх рівнів, від районного до всеукраїнського, час для зняття або послаблення карантину ще не настав. З досвіду великодніх свят передбачається велике скупчення людей і, відповідно, ризик поширення інфекції, на травневі свята. Тому з метою запобігання будь-яких неприємних наслідків, були продовжені (а подекуди і посилені) протиепідемічні заходи, пише zaporizhzhia-future.com.ua.

В парках не гуляти

2

Перше, про що подумали чиновники, це прогулянки городян в парках і скверах. Тепла весняна погода з ласкавим сонечком спонукає до сімейного проведення часу на вулиці, і цю можливість дбайливо усунули (хоча б суто теоретично, на рівні розпоряджень). Оскільки за прогулянку в парку під час карантину не з метою вигулу собаки накладається чималий штраф, запоріжцям нагадали про це і відправили Національну гвардію патрулювати улюблені місця проведення часу городян.

Як вийшло так, що, наприклад, Обласний департамент охорони здоров’я, за даними відкритих джерел, проігнорував наказ МОЗ України про обов’язкове тестування на Ковід-19 всіх хворих з ГРВІ, і тому став можливий спалах цього захворювання в гуртожитку Олександрівського району на вулиці Поштовій, і ніякої інформації про кадрові висновки і значні штрафи немає? А прогулянка сім’єю в парку або біля річки загрожує втратою як мінімум місячного бюджету? Або суспільна небезпека від подібних дій все-таки непорівнянна, і потрібно розумно дивитися на речі?

До речі, про прогулянки біля річки. Запорізький муніципалітет вирішив, що такі прогулянки несуть смертельну небезпеку для невдах і безвідповідальних громадян, тому заборонив перебування на пляжах і в прибережній зоні. Тобто їх просто перекриють напередодні травневих свят, позбавивши городян можливості подихати повітрям.

І до моря не кататися

3

Приблизно так само, мабуть, міркувала місцева влада в курортних Кирилівці та Бердянську. Оскільки близька (порівняно) до обласного центру Кирилівка традиційно привертає до себе втомлених від галасливого міста запоріжців якраз на травневі свята, в цілях безпеки було вирішено заборонити місцевим бізнесменам приймати у себе на базах відпочинку постояльців з інших населених пунктів, і закрити в’їзд на курорт для всіх, хто не має кирілівськой реєстрації або приватної власності на її території. Це рішення, без сумніву, вплине на плани городян, які бажали відпочити в Кирилівці, але має врятувати курортний сезон тим, що не допустить проникнення коронавирусу на територію селища. Неясно тільки, як збираються відстежувати хворих відпочиваючих влітку, особливо в «високий» сезон, коли завантаженість курорту максимальна, і чи не вийде так, що замість якісного відпочинку туристи отримають від воріт поворот.

З надією на сезон

5

Схожа ситуація і в Бердянську. Міська рада оточила місто декількома контрольно-пропускними пунктами ще на початку квітня для недопущення проникнення Ковід-19 на територію Бердянська. Правда, цей захід не допоміг, оскільки випадки захворювання коронавирусною інфекцією зареєстровані були все-одно, і навіть офіційно відомо про одну жертву Ковіда. Жителі міста з незначним ентузіазмом ставилися до таких заходів обережності в квітні, проте у міру наближення курортного сезону, який годує сім’ї безлічі бердянців і дає роботу жителям всього району і навіть області, риторика городян змінюється. У соцмережах люди пишуть про те, що гідної роботи з нормальною заробітною платою в місті майже немає, і вся надія у них на курортний сезон. У багатьох бізнесменів була надія відкрити його вже в ці вихідні, на травневі свята, у когось навіть були заброньовані місця (правда, ще з «докарантинних» часів). Якщо зараз на свята Бердянськ не відкриють, то такий заробіток автоматично переходить в розряд «до кращих часів». Люди незадоволені відсутністю хоч якоїсь визначеності в планах міської влади. Правда, в планах бердянської міськради озвучений поступовий перехід на режим функціонування в умовах скасування карантинних обмежень. Було озвучено, що почнуться інспекції з прийому місць відпочинку туристів в експлуатацію і до моменту настання повноцінного курортного сезону всі бажаючі зможуть працювати.

Ринки – на старт

4

Для жителів самого Запоріжжя, теоретично, заборон не стане істотно більше. Багато з них, з точки зору людей, абсолютно необґрунтовані (як заборона на відвідування пляжів і місць рекреації на острові Хортиця). Однак всі сподіваються на те, що вже з 11 травня карантинні обмеження якщо не зникнуть зовсім, то хоча б значно ослабнуть, і можна буде поступово повертатися до нормального життя. Безумовно, городян хвилює не тільки проведення вільного часу, але і можливість робити покупки зручно (для багатьох тисяч людей це означає на ринках, а не в супермаркетах), переміщатися по місту без пред’явлення довідок з місця роботи про право користуватися послугами громадського транспорту, відвідувати перукарні та інші місця сервісу. У місті, за інформацією муніципалітету, відновлять роботу два найбільших ринки: Анголенко та Критий. Там будуть суворо стежити за дотриманням санітарно-гігієнічних норм і не пускати відвідувачів без масок. Повідомляється, що за станом на 1 травня дозволено працювати тільки тим, хто займається реалізацією продуктів харчування, а іншим доведеться чекати своєї черги вийти на робочі місця в міру ослаблення карантину.

Запорізькі перспективи

 На даний момент Запоріжжя далеко не на вершині списку областей за кількістю інфікованих коронавірусом, тому, незважаючи на окремі неприємні спалахи, є надія вийти з карантину максимально швидко і без значних затримок. Якщо, звичайно, не трапиться що-небудь непередбачене.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.