П’ятниця, 26 Квітня, 2024

Гордість Запоріжжя: відомий архітектор Георгій Вегман

Запорізький край багатий на талановитих людей – справжніх кваліфікованих майстрів, а також талановитих митців. Знаним серед запоріжців є ім’я талановитого архітектора Георгія Вегмана, пише Запоріжжя Майбутнього.  

Георгій Вегман – запорізький архітектор-конструктивіст 

2

Народився майбутній архітектор в Севастополі в 1899 році. Освіту здобував в Московському реальному училищі, а свою вищу освіту він здобував паралельно в двох навчальних закладах – у Вільних художніх майстернях та Московському політехнічному інституті. Вже тоді, під час свого навчання, Георгій Вегман брав активну участь у важливих реконструкційних роботах.  

Інститут Вегман закінчив дуже успішно – його дипломний проєкт “Музей Червоної Москви” було написано з відзнакою. Тривалий час Георгій Вегман працював архітектором Гіпроміста – майстерні Московської ради, де мав нагоду обмінятися досвідом з відомими на той час архітекторами братами Весніними.  

Згодом його як особу німецької національності відправили на територію сучасної України, де він продовжив свою кар’єру архітектора, а також працював викладачем і навчав українців архітектурній справі.  

Його заслуга для Запоріжжя – це проєктування кількох відомих будівель. Зокрема, під його архітектурним патронатом було зведено концертну залу імені Михайла Глінки (відомого композитора), де розташована Запорізька обласна філармонія. Будівлю зводили за плануванням Вегмана спільно з Шапільським.  

3

Цей концертний зал, спроєктований Вегманом, настільки потужний, що вважається сьогодні одним з найкращих концертних залів Європи. Архітектурна цінність цієї будівлі в тому, що вона особливо святкова, має унікальні акустичні можливості. А в оформленні самого залу – численна ліпнина. Сьогодні це пам’ятка культурної спадщини, яка не підлягає приватизації.  

Також за архітектурними проєктами Вегмана було здійснено реконструкцію “Соціалістичного міста” та Вознесенівського району в Запоріжжі. А Соборний проспект в нашому місті було розбудовано саме завдяки роботі Георгія Вегмана спільно з архітектором Маторинним.  

Так, Георгій Вегман народився в Росії, однак працював і творив саме на благо нашого міста. Також в його архітектурному послужному списку – численні проєкти в інших містах, зокрема, в Харкові, Керчі та Маріуполі. 

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.