П’ятниця, 19 Квітня, 2024

Будинок Лещинського в Олександрівську – архітектурна окраса Запорізького краю

Якщо хочете подивитися на архітектурні пам’ятки Запорізької області, то завітайте в старий Олександрівськ, пише сайт Запоріжжя Майбутнього. Тут на проспекті Соборному, 52, розташована унікальна споруда – цікава архітектурна пам’ятка, яка має свою історію.  

“Скромна” сьогодні споруда колись була дуже популярною 

2

Якщо сьогодні будинок Лещинського в Олександрівську – це досить непримітна споруда, на яку не кожен перехожий звертає увагу, то колись ця будівля користувалася величезною популярністю в Олександрівську. Це старовинна споруда, яка має архітектурну та культурну цінність, однак про історію якої, на жаль, знає не кожен запоріжець.  

Найбільш ймовірно, що прибутковий будинок Лещинського з’явився тут в 1901 році навпроти театру імені Магара, хоча історики не впевнені повністю в цьому. Не знають і по сьогодні достеменно ім’я архітектора, за проєктом якого було зведено цей будинок.  

3

Вважалося, що саме ця архітектурна споруда була найпопулярнішою та найбільш прибутковою в Олександрівську. Ще б пак, адже саме тут колись можна було зняти житло або ж орендувати приміщення для комерційних цілей. Власником був знаний на той час купець Лещинський, за його прізвищем будівлю називають і сьогодні. Лещинський здавав будівлю в оренду не тільки для власної вигоди – історики кажуть, що він долучався фінансово і до громадського життя, адже міг собі це дозволити через значні статки.  

Через кілька років, в 1905, будівлю було зруйновано, однак згодом відновлено – щоправда, замість чотирьох поверхів залишилося тільки три. Сюди приїжджали багаті люди, аристократи, які відпочивали в центрі міста і залишалися на ніч в одному з номерів будівлі.  

Радянська влада все зробила на свій лад – за їхнього панування тут були радянські установи, а сам будинок було вилучено з власності Лещинського.  

4

Саме ця будівля – одна з тих небагатьох багатоповерхівок Олександрівська, які збереглися до наших часів ще з дореволюційних часів. Сама споруда була виконана в стилі неоренесансу і розташувалася в самому центрі міста.  

Цікавий факт: подейкують, що свого часу, сидячи в ресторані цього будинку, знаний співак Леонід Утьосов зробив пропозицію своїй дружині.  

Зараз ця будівля використовується як для житлових цілей (у верхніх поверхах живуть люди), так і для комерційний, адже на першому поверсі розташувалися крамниці.  

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.