Субота, 27 Квітня, 2024

Перлини Запорізької архітектури

Запорізький край – мальовнича частина України, територія, де є на що подивитися і куди поїхати, пише Запоріжжя Майбутнього. Тут не тільки чудові пейзажі, численні підприємства та виробництва, а й унікальні пам’ятки архітектури, які вартують уваги туристів.  

Всього на території Запорізької області нараховують 34 пам’ятки архітектури та містобудування, 4 з цих пам’яток – національного значення, решта має місцеве значення. До вашої уваги – кілька цікавих пам’яток архітектури в Запоріжжі та області, на які варто подивитися.  

Будинок дворянського зібрання 

2

Цікава пам’ятка архітектури – будинок дворянського зібрання – знаходиться в самому серці області, місті Запоріжжі, на вулиці Троїцькій, 29.  

Цій непримітній, на перший погляд, будівлі вже понад сто років, адже її було збудовано на початку ХХ століття, у 1912 році. Будували дім в стилі модерн і основним призначенням будинку були зібрання та зустрічі місцевих дворян. Колись дворяни частенько збиралися в схожих локаціях і займалися, по суті, плітками – обговорювали те, що слуху, слухали музику, відпочивали. Інколи дворяни в таких будинках збиралися, аби прийняти важливе політичне рішення.  

Після того, як відбулася революція в 1921 році, будинок віддали в розпорядження краєзнавчого музею. Музей в стінах цієї будівлі існує і по сьогодні. Тут – тисячі цікавих експонатів – це археологічні, нумізматичні та етнографічні пам’ятки Запорізького краю. Музей був досить популярним в радянські часи – кажуть, що свого часу його відвідав навіть Леонід Брєжнєв.  

Будинок-башта Козлінера 

3

Ще одна цікава пам’ятка архітектури на території Запорізької області, яка знаходиться на перетині проспекту Металургів та проспекту Соборного, 220.  

Це – семиповерховий будинок-башта, який було збудовано в 1949 році за проєктом архітектора Козлінера. Фасади будинку-вежі в Запоріжжі розчленовані на яруси, найбільше величності будинку дає верхній ярус. Верхній ярус оздоблено маленькими деталями, які додають вишуканості та монументальності звичайній, здавалося, споруді в Запоріжжі.  

Ще один цікавий елемент на будинку Козлінера – це так зване “вікно палаццо”, яке розташувалося з боку проспекту Соборного. Його виконано в популярному стилі італійського Відродження, однак кожну дедаль автор постарався модернізувати, зберігши історичний варіант.  

Цікавими в цій будівлі з архітектурної точки зору також є балкони – вони мають різні форми та принцип розміщення. Для архітекторів та дослідників це справжня знахідка.  

Концертний зал імені Михайла Глінки 

4

Концертний зал імені Михайла Глінки – ще одна цікава архітектурна пам’ятка Запорізького краю, концертний зал в Запоріжжі, де сьогодні знаходиться Запорізька обласна філармонія. Розташована будівля на Соборному проспекті і носить сьогодні ім’я видатного композитора ХІХ століття Михайла Глінки.  

Будівлю було збудовано в 1950-ті роки за проєктом відомого архітектора Вегмана та інженера Шапільського. Навпроти самої будівлі стоїть пам’ятник видатному композитору, ім’я якого носить і сама будівля по сьогодні.  

Цей концертний зал – особлива гордість та окраса нашого міста, яка вважається сьогодні одним з найбільших концертних залів в Європі. Споруду особливо декоровано, що додає святкової атмосфери закладу. Будівля, до того ж, має унікальні акустичні можливості, що дозволяє здійснювати там концертні заходи на найкращому рівні.  

Сьогодні будівля концертного залу імені Михайла Глінки є пам’яткою культурної спадщини, яка не підлягає приватизації.  

Будинок лікарні і пологового притулку Бера 

5

Ще одна архітектурна пам’ятка Запорізького краю розташована в самому серці краю – місті Запоріжжі. Розташований будинок лікарні і пологового притулку Бера, на вулиці Святого Миколая 11/12. 

Будівля з’явилася в 1910 році за ініціативи запорізького лікаря Бера, який хотів тут відкрити приватну лікарню. Сьогодні про це говорять тільки залишки напису на стінах фасаду будівлі. Тут свого часу надавали безкоштовну медичну допомогу абсолютно всім породіллям, а ще – в стінах лікарні діяло хірургічне відділення та офтальмологічне відділення. Будівля зберігає своє місце призначення і по сьогодні.  

Будівля пологового притулку являє собою двоповерховий цегляний будинок з напівпідвалом в тильній частині. Історики вважають пологовий притулок Бера сьогодні однією з найкращих архітектурних споруд міста, виконаних у стилі північного модерну. 

Сьогодні в приміщенні діє міський пологовий будинок №1. 

Прибутковий будинок Лещинського 

6

Старовинна будівля, яка знаходиться на території Запорізької області, в місті Олександрівську, це прибутковий будинок Лещинського. Свого часу ця сьогодні непримітна і звична для запоріжців будівля користувалася значним попитом, адже тут залишалися гості, які брали в оренду приміщення як під житло, так і під комерційні цілі. Кошти надходили до відомого на той час купця Лещинського, який заробляв чималі статки на здачі будівлі в оренду. Та Лещинський брав кошти не тільки до своєї кишень – він спрямовував чималі кошти і для громади та міста, де процвітав його бізнес.  

Будинок Лещинського в Олександрівську – це об’єкт культурної спадщини місцевого значення. Так трапилося, що спочатку будівля складалася з чотирьох поверхів, однак її було зруйновано через кілька років після зведення. Згодом приміщення відновили, однак зберегти вдалося тільки три поверхи. Сьогодні це житловий будинок, на першому поверсі якого діють комерційні заклади.  

Таких пам’яток на території Запорізької області є безліч, та найбільше уваги привертає історія цих архітектурних пам’яток. Цікаві факти з історії зведення та функціонування цих приміщень дозволяють поринути в атмосферу тих часів і довідатися більше про свій мальовничий край.  

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.