Понеділок, 29 Квітня, 2024

Як вплине коронавірус на курортний сезон на Азові

Настання курортного сезону, як манни небесної, чекають жителі всіх приморських населених пунктів на Азовському морі, оскільки для величезної кількості з них це – основний і самий значний вид заробітку, який годує їх та їхні родини цілий рік, пише zaporizhzhia-future.com.ua.

2

Паспортний сюрприз

Здавалося б, ніяких перешкод цей рік любителям заробітку на відпочиваючих не приготує. Більш того, з введенням нового режиму перетину кордону з Кримом (тільки за закордонними паспортами з 1 березня 2020 року) мільйони любителів відпочивати на ПБК повинні відмовитися від свого задуму. Складність з перетином кордону та оформлення пакету необхідних документів однозначно відлякає тих, хто зазвичай звик швиденько сісти в машину і зганяти в Крим за старою доброю багаторічною традицією (таких особливо багато зазвичай набиралося за сезон з числа жителів Запорізької, Херсонської та інших близьких від Криму областей). Однак законотворча ініціатива українських депутатів позбавила їх цієї можливості (не кожен погодиться збирати документи), тому цим потенційним курортникам доведеться шукати інше місце для відпочинку.

2

Сервіс без сервісу

«Ніякий» істинно радянський сервіс узбережжя Азовського моря добре відомий абсолютній більшості українців. Навіть нечисленні приватні пансіонати і будинки відпочинку європейського рівня, які можна зустріти на узбережжі, все одно не в силах впоратися з інфраструктурними недоліками, якими повинна була б займатися місцева влада (особливо з огляду на чималий розмір курортного збору з відпочиваючих). Однак віз і нині там. А тому тим українцям, хто з яких-небудь причин (світоглядних, або, що набагато більш імовірно, матеріальних) не зможе поїхати відпочивати за кордон, люб’язно відчинять свої двері готелі Азова.

Безумовно, на кожен товар – свій покупець. Курорти Азовського моря, розташовані в Запорізькій області, могли б стати дійсно туристичною Меккою для мандрівників не тільки з України, а й з ближнього і далекого зарубіжжя. Однак наповнені французами і поляками пляжі – тільки в мріях. Але тепер, у 2020 році, це несподівано має шанс стати реальністю. Яким же чином? Як нечищені пляжі з брудним піском і асорті з недопалків, що валяються прямо під ногами, пивних кришок з гострими краями, обгорток від морозива і чіпсів і кукурудзяними качанами може залучити розбещеного європейця звиклого до абсолютної чистоти і ідеального сервісу? Як змусити поїхати до Бердянська або Приморська навіть українця, який полюбив Туреччину і Єгипет за чисте море і смачну різноманітну їжу? Відповідь проста і сумна одночасно: коронавірус. На момент написання матеріалу він проник не тільки в туристично-пляжні Італію і Францію, але влаштувався також на Мальдівах і тихоокеанському узбережжі Сполучених Штатів Америки. Ця обставина може вагомо втрутитися в курортний розпорядок і суттєво змінити його. Але для того, щоб привернути до себе потік туристів, місцевій владі непогано перейнятися цим питанням вже зараз, навесні. Хоча традиційний сезон попереднього продажу і раннього бронювання вже стартував (за даними деяких джерел, заброньовано вже до 75% ліжко-фонду на так званий «високий сезон»). Тобто сезон повинен бути цілком успішним. Однак у нього є потенціал стати одним з найуспішніших сезонів за останні 10-15 років.

4

Прогалин і проблеми

Що ж можна (потрібно) зробити для того, щоб, якщо не досвідчені європейці, то хоча б українці, що бояться їхати в Туреччину через загрозу інфікування коронавірусом, вибрали узбережжя Азовського моря в якості місця свого літнього відпочинку? По-перше, відпочиваючих традиційно відштовхує відсутність якої б то не було інфраструктури і сервісу крім тисячі одного продавця кукурудзи на пляжі. Тобто вирішити проблеми громадського транспорту, наявності адекватної кількості таксі, зайнятися підготовкою та інструктажем персоналу для забезпечення нормального обслуговування – необхідно. По-друге, деякі факти про азовські курорти Запорізької області явно недооцінені і абсолютно відсутні в туристичному інформпросторі. Наприклад, мало хто знає, що в цьому році один з пляжів на Федотовій косі (Кирилівка) побореться за право отримати Блакитний прапор (найвища нагорода, якою володіє далеко не кожен пляж навіть в Європі, Туреччині і Єгипті). Обласний туристичний центр в Запоріжжі, з помпою і пишністю відкритий недавно, не приділяє цьому належної уваги. Тобто, реклама як і раніше – двигун прогресу.

Увага на безпеку

Крім усього іншого, червоною лінією проходить для місцевої влади завдання забезпечити належний рівень медичної допомоги і для жителів, і для гостей населених пунктів на випадок підозри в зараженні коронавірусом. 6 березня на черговому засіданні ВООЗ висловила думку, що з приходом літа і тепла вірус навряд чи зупинить своє поширення, а значить, будь-якому місту, який очікує істотного напливу приїжджих, слід подбати про наявність необхідних умов для своєчасної ізоляції (хоча б!) пацієнтів і їх лікування. Оголошений з учорашнього дня карантин на території нашої країни може істотно стимулювати місцеву владу для того, щоб навести порядок в системах охорони здоров’я курортних міст і селищ, переглянути готовність їх до реагування на загрози подібного роду, протестувати працездатність систем життєзабезпечення населеного пункту. Дуже часто саме ці потреби міст виявляються поза зоною уваги чиновників усіх рівнів, оскільки вони орієнтуються виключно на туристичну інфраструктуру. А між тим, потребам жителів, які цілий рік живуть там, часто зовсім не приділяється увага. Один з найяскравіших прикладів останніх років – це сумно відомий на всю країну колектор в Бердянську, обвалення якого ввело в колапс багатотисячне місто і стало надзвичайною подією на рівні області.

5

Райдужні перспективи

До старту туристичного сезону місцеве та обласне керівництво ще цілком може встигнути якщо не перетворити узбережжя Азовського моря в оазис світового туризму, то хоча б вжити заходів для того, щоб відпочиваючі залишилися задоволені своїм дозвіллям тут, і обов’язково подбати про те, щоб відпочинок їх був безпечний. А там і «сарафанне радіо» запрацює, забезпечуючи щорічний приплив туристів.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.