Субота, 20 Квітня, 2024

Коли відновлять рух електричок у Запоріжжі? Що відомо на цей час

Незважаючи на те, що «Укрзалізниця» відправила деяких своїх співробітників у відпустку в зв’язку з карантином, стало відомо, що у відомстві готують до запуску приміський залізничний транспорт. Як відомо, зупинка електричок стала справжньою трагедією для жителів багатьох віддалених районів Запоріжжя, наприклад, Хортицького, оскільки вибратися звідти в ранкову «годину-пік» і виїхати туди ввечері, коли всі повертаються з роботи – той ще квест. Наявність електричок спрощувала цю задачу тисячам городян щодня. Резонно, що, як тільки Кабмін зніме хоча б частину обмежень, і людям знову потрібно буде добиратися до місця роботи, місто накриє транспортний колапс, якщо робота електротранспорту, в тому числі електричок, не буде негайно ж відновлено. Крім того, це – єдина можливість для багатьох тисяч жителів найближчого і віддаленого передмістя дістатися в Запоріжжя на роботу. Далі на zaporizhzhia-future.

На старт, увага, руш!

Агентство «Інтерфакс-Україна» з посиланням на свої джерела повідомляє, що «Укрзалізниця» розпочала підготовку рухомого складу до відновлення пасажирських перевезень. При цьому наголошується, що мова йде саме про приміські поїзди, оскільки тільки їх роботу планується відновити в доступному для огляду майбутньому, і то при відповідних умовах. Поки що мова про відновлення інших видів залізничного сполучення не йде.

На момент здачі матеріалу відомо, що деякі карантинні обмеження на транспорті продовжать діяти і після зняття безпосередньо карантину. І для їх дотримання, очевидно, доведеться серйозно переробляти безліч нормативних документів. Підлягають адаптації під нову реальність і штатний розклад, і норми перебування пасажирів у вагонах і посадочних платформах, і графік руху. Особливу увагу, безумовно, доведеться звернути на санітарно-гігієнічні норми. Якщо звернутися до тих вимог, які МОЗ висунуло бізнесу, зайнятому в сфері обслуговування населення, і перенести їх на транспорт, то стане приблизно зрозуміло, чим повинні здивувати електрички пасажирів після такого тривалого простою. Можливо, мова буде йти про необхідність контролювати перебування в вагонах виключно в масках або респіраторах, розміщувати антисептик на видному місці, нанести відповідну розмітку всередині, щоб пасажири дотримувалися соціальної дистанції. Оскільки стан абсолютної більшості вагонів Укрзалізниці є чимось сумним, важко уявити собі, як може повноцінно запрацювати транспорт в умовах часткових посткарантинних обмежень.

І все-таки коли?

Що стосується орієнтовного терміну запуску електричок, то до 11 травня ніяких зрушень не передбачається. Судячи з риторики відповідальних осіб, приблизна дата буде відома після 22 травня, тобто більш-менш повного зняття карантину. Тоді, виходячи з епідеміологічної ситуації, можна очікувати офіційних заяв про старт пасажирських перевезень. Очевидно, що запустити спочатку приміські, а далі – і всеукраїнські рейси, вигідно в першу чергу самій Укрзалізниці, яка за час простою втрачає свої доходи.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.