Субота, 27 Квітня, 2024

В Запоріжжі може з’явитися своя Пізанська вежа? Або навіть мініатюрна Венеція?

Чи пам’ятаєте ви цей старий чудовий анекдот, родом з радянської епохи, коли показушність і пускання пилу в очі були у випадку окремих міні-начальників понад усе? Перед приїздом комісії з прийому в експлуатацію вже готового будинку виконроб наказав робітникам, що б не трапилося, робити вигляд, що так і треба. Під час проведення інспекції будинок завалився. Робітник діловито подивився на годинник і привселюдно повідомив: «Рівно 10:15. Чітко за графіком!», пише zaporizhzhia-future.com.ua.

Прощавай, поверх. Привіт, підвал

1

Те, що сталося на вихідних в Заводському районі Запоріжжя, на вулиці Павлокічкаській, дуже точно нагадує цей старий і бородатий анекдот. Тому що перший поверх житлового будинку поїхав в підвал не де-небудь, а в тому місці, де розташовувався … ні за що не здогадаєтеся, але будете дуже сміятися. Перебував там якраз офіс Запорожремсервіса, тієї самої компанії, яка зобов’язана була цей будинок обслуговувати. Як то кажуть, це комбо, дайте два. І все б нічого, але обслуговувати вони зобов’язані ще кілька сотень будинків в місті Запоріжжі, де проживають сотні тисяч городян. Ні в чому не винних справних платників за комунальні послуги, до речі. І проблеми там точно такі ж, шаблонні, незмінні. Тільки будинки поверховістю вище, тому гуркоту в разі чого побільше буде. Як і жертв, до слова.

Тріщина розбрату

2

З будинками під «грамотним і розумним» управлінням Запорожремсервіса вже кілька років поспіль відбуваються якісь неприємні речі. Найгучніший і відомий в місті випадок – це величезна тріщина з долоню шириною, що виникла одним непрекрасним ранком в стіні будинку по бульвару Шевченка. Зрозуміло, інженери тут же кинулися запевняти переляканих мешканців, які відмовлялися перебувати в будівлі, що виною всьому від початку неправильний проект. Так будувати не можна було. А ще винні погодні умови. А ще самі мешканці – он набудували балконів та магазинів. Тільки в процесі розслідування, організованого міською владою, раптово з’ясувалося, що мешканці будинку до магазину на першому поверсі (універмаг «Набережний») відношення не мають. А ось господар цього універмагу має саме безпосереднє відношення до того, що сотні людей можуть залишитися без, в кращому випадку, – даху над головою. А в гіршому – і життя. Але кого це хвилює? Адже він лише замурував в бетон труби, які стали згодом протікати. А вода підмила фундамент, в результаті чого будинок і дав тріщину. І продовжує усадку, до речі. Дані за 2019 рік свідчать про те, що наспіх організований ремонт не допоміг (привіт фахівцям Запорожремсервіса і виділеним на це мільйонам!) І тріщина розширюється. Пізанська вежа не за горами?

Водолазна війна?

3

Досить цікаво, що причиною обвалення поверху будинку на вулиці Павлокічкаській попередньо теж називають ополонку в фундаменті. Чи то вода оголосила вендету Запорожремсервісу, чи то його інженери та інші співробітники геть забули про свої обов’язки, взяті на себе при підписанні документів про взяття будинку на баланс. Друге найімовірніше, а шкода. Перше було б смішніше.

Ви, напевно, не будете здивовані, але точно така ж, як під копірку, історія трапилася і з будинком по проспекту Маяковського. Він теж має нещастя перебувати під управлінням все того ж Запорожремсервіса, що атакується водою з усіх боків. І тут теж регулярно відбувалися витоки води, що спричинило за собою просідання фундаменту. Його оперативно полагодили. Ну як полагодили – заштукатурили. Аж цілу автовишку пригнали. Мешканці будинку, тим часом, самостійно латають в своїх квартирах наскрізні діри в стінах і борються з цвіллю і вогкістю. Не оцінили вони, невдячні, такого «вікна в Європу» від запорізької керуючої компанії.

Гей, на Титаніку

5

Як би там не було, а шукати причину усадки і усувати її доведеться. Інакше ціна безгосподарності Запорожремсервіса стане вимірюватися людськими життями. Всі описані вище випадки (а також і десяток-півтора менш гучних, і тому менш відомих) відбулися тому, що підвали систематично затоплювалися. Будинки стояли фактично в величезних калюжах, і нікому до цього не було діла, оскільки КП Водоканал і Запорожремсевіс перекидали один одному претензії з цього приводу і вимагали провести ремонт. Також важливим є факт «закривання очей» (а заодно і вух, і рота, і совісті) тих чиновників, хто був відповідальний за видачу дозволів приватним підприємцям вести господарську діяльність в підвалах. Як могло статися так, що безвідповідальний приватний підприємець в будинку по бульвару Шевченка забетонував раніше відкриту для доступу ділянку (читай – провів перепланування), а його не зобов’язали все негайно повернути в первинний вигляд? Чому мешканці будинку в Заводському районі не перший рік скаржилися (в тому числі на «гарячу лінію») на затоплений підвал – але їх слова пропускали повз вуха?

Майстер-ламайстер

6

У місті Запоріжжі чимало таких будинків, де необхідно терміново втрутитися, щоб уникнути катастрофи. Прикладом є, скажімо, будинок по бульвару Гвардійському (недалеко від будинку з універмагом, що вже «поплив»), де самі ж співробітники Запорожремсервіса вже третій рік не можуть нормально встановити запірну арматуру, в результаті чого під час опалювального сезону в підвал, і далі під фундамент струменем тече окріп. З тим, що такі втрати води доводиться оплачувати самим мешканцям, вони вже змирилися. Але з можливими загрозами для свого будинку миритися не хочуть. Були залишені заяви на «гарячу лінію», зняті підтверджують відео і показані депутатам міської ради, запрошені на місце співробітники Запорожремсервіса. Але, цілком очікувано, запірна арматура все ще не встановлена, як годиться. Цікаво, кого призначать винуватим, якщо що?

Запоріжжя, як відомо, не Венеція. І Пізанську вежу у нас шукати теж марно. Оригінал, у всякому разі. Але ось з піратськими копіями нам пощастило більше. Навряд чи вони стануть такими ж знаменитими, і вже точно не простоять стільки ж часу. Нахилені від регулярного підтоплення будинки можуть почати падати не по одному, а дружно, одночасно і смертоносно. Причому вже зараз цьому можна запобігти. Будемо сподіватися, що одна конкретна керуюча компанія, у віданні якої знаходяться, за дивним збігом, усі агонізуючі об’єкти, знайде в собі сили спрацювати професійно. Так, як обіцяли під час укладання договору.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.