Четвер, 2 Травня, 2024

Транспорт повертається, але не для всіх. Якими будуть ціни та коли поїдуть поїзди?

Ну ось і чергова інтрига розгортається в Україні. Зрозуміло, що все, що стосується карантину і пов’язаних з ним обмежень, дуже болісно сприймається українським суспільством. В основному тому, що такі обмеження позбавляють можливості повноцінно існувати значну частину населення країни. Тому послаблення карантину (а в ідеалі – і повного його скасування), як манни небесної, чекають мільйони громадян країни, яким це дасть можливість повернутися до роботи. У Кабміні не можуть не розуміти цього, але, в той же час, знають, що медична система України не витримає будь-якого мало-мальськи значного сплеску захворюваності коронавірусом, пише zaporizhzhia-future.com.ua.

Між Сциллою і Харибдою

2

Раніше міністр інфраструктури Владислав Криклій анонсував запуск громадського транспорту з перших чисел травня. Відбутися він повинен був в три етапи. Спочатку мав вийти на маршрути міський транспорт, далі – внутрішньообласний (що дозволило б добиратися на роботу жителям передмість великих населених пунктів), і лише потім – міжобласне транспортне сполучення (в тому числі залізничне і авіаційне) повинно було зв’язати всю країну. Але, як ми бачимо, цього не сталося. Головним чином завдяки тому, що через вкрай низький рівень медицини (особливо в порівнянні з країнами Західної Європи) і невисокий відсоток охоплення тестуванням, в країні раз у раз виникають вогнища нових і нових спалахів Ковід-19. Улюбленими місцями поширення вірусу стали гуртожитку (зокрема, тільки в Запоріжжі два з них офіційно закриті на карантин і їх мешканці відправлені в самоізоляцію). Оскільки влада боїться, що в разі повноцінного запуску громадського транспорту, ці поодинокі осередки стануть джерелом інфекції для всього населення, скасування карантинних обмежень зупинили.

Що відомо

 Проте, «світло в кінці тунелю» виразно видно. Владислав Криклій повідомив, що часткове зняття обмежень вже не за горами. Орієнтовно це має статися 22 травня. Але – не для всіх. Наприклад, до поїздок не допустять людей без маски або респіратора. Крім того, рекомендовано організувати температурний скринінг в місцях масового скупчення людей (стосовно транспорту, це можуть бути вокзали і аеропорти). Також обов’язковою стане дезінфекція транспортних засобів, як поточна, посеред робочого дня під час спеціально організованих технологічних перерв, так і завершальна, перед відправкою в парк. Ціна проїзду, як очікується, не зміниться, проте багато приватних перевізників вже заявили, що працювати за такими правилами, та ще й «без стоячих місць» – це збитково. Для Запоріжжя це особливо актуально, тому що багато спальних районів (особливо Хортицький і Правий берег) вкрай погано охоплені комунальним транспортом, і маршрутки приватників для них – єдиний вихід.

Не повідомлялося також про долю хоча б приміських, не кажучи вже про обласні маршрути. Та й способи контролю за дотриманням заборон не були озвучені. Запоріжжя масово відзначилося порушеннями карантину на транспорті в березні поточного року, в травні багато маршруток теж вийшли «на промисел», ігноруючи приписи, тому очікувати від них повноцінного дотримання санітарних норма і надалі  – це зверхоптимізм.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.