П’ятниця, 26 Квітня, 2024

Мости Преображенського впадуть?

Мости Преображенського, побудовані в Запоріжжі за проектом однойменного інженера в середині минулого століття, мають статус культурної спадщини країни і фігурують як пам’ятки містобудування місцевого значення. Їх роль для величезного міста дуже важко переоцінити – мости з’єднують правобережну і лівобережну частини міста. На правому березі Дніпра (Хортицькому, Бородінському і Осипенківському районах) проживає майже 300 тисяч людей, для яких життєво важливо мати можливість виїжджати в центр. Мости Преображенського, без сумніву, були гордістю і окрасою Запоріжжя. Ключове слово – були. Тому як стан шляхопроводу погіршується з кожним днем, а ніяких реальних кроків для виправлення ситуації не робиться. Далі на zaporizhzhia-future.

Бетонний сюрприз

Ось вам зовсім недавній приклад. Водій, спокійно і за правилами в’їхавши на міст, був зупинений … Ні, не поліцейським. Навіть не лежачим. А шматком бетону прямо на лобове скло. Частина моста над проїзною частиною просто обвалилася і вибила лобове скло автомобіля з такою ж легкістю, як футбольний м’яч неуважних школярів розбиває вікно в класі. Можна тільки констатувати, що цього разу мосту попався дуже фартовий водій. І час для того, щоб звалити уламок, міст вибрав виключно вдало: ніч. Ні тобі щільного трафіку, ні «поспішунів» за кермом. Інакше наслідки могли бути зовсім не такі нешкідливі. Автомобіль полагодити можна, а ось якби там людська голова була – тут фактор везіння починає грати просто надзвичайно важливу роль.

Для мостів Преображенського так шокувати шановну публіку – справа не нова. Адже рідкісний городянин не пам’ятає історію, що трапилася близько півтора року тому. Тоді в наскрізну яму з висоти 54 метри могла впасти одним вересневим ранку ціла маршрутка, під зав’язку забита пасажирами. Автобус «Богдан», який віз людей в годину-пік на роботу, не став чекати, поки розсмокчеться «пробка», що утворилася в результаті чергового зіткнення легковиків, і звернув на узбіччя – пішохідну частину моста, яка того ранку, на щастя, була порожньою . Потім він відчув крен і зрозумів, що автобус більше не рухається вперед. Виявилося, що колесо маршрутки пробило наскрізну дірку розміром з себе саме, і бовтається над прірвою на більш ніж пристойній висоті. Падіння автобуса в річку, на щастя, вдалося уникнути. А винуватим, за старою традицією, зробили самого водія – чого це він по узбіччях роз’їздився? На цьому мосту вони для пішоходів призначені! Тобто йшов би там пішохід, який поменше габаритами, ніж автобус, то все було б чудово. А якщо ні? А якщо велосипедист?

Через півроку після інциденту з верхньої частини моста Преображенського прямо на капот «Лексуса» впала металева труба. І знову – тільки везіння учасників дорожнього руху врятувало ситуацію.

Міст вже падає? Або ще стоїть?

Протягом 2019 року неприємності з покриттям стали відбуватися все регулярніше. Крім природних катаклізмів, постаралися люди. Наприклад, одного разу пішоходи, які йшли мостом, виявили зрушеною в сторону залізобетонну плиту, що служила люком. Закріпити таку важливу деталь конструкції, мабуть, не здогадалися.

Голоси скептиків, які стверджують, що мости скоро впадуть, на тлі того, що відбувається, звучать все голосніше. У соцмережах поширюють фото опор з величезними тріщинами. Але замість адекватної реакції, влада посилює проблему, не звертаючи на неї увагу.

8

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.